PMDD azaz premenstruációs diszfóriás zavar

PMDD azaz premenstruációs diszfóriás zavar

PMDD azaz premenstruációs diszfóriás zavar

Vedd a PMS-t. Szorozd meg negyvennel. A fizikai tüneteidet félreteheted. Ellenben ez esetben az igazi csatatér a lelkedben zajlik (főként, de nem kizárólag)
A PMDD egy hangulati zavar, aminek következtében az érintettek extrém hangulatingadozásokat és lelki mélységeket élnek át. Nyilván ADHD-ban sokkal rosszabb és gyakrabban vagyunk érintettek, mert az alacsony ösztrogénszint által még kevesebb olyan hormon keletkezik, amik ADHD-ban eleve kevesebbek. (dpoamin, szerotonin, noradrenalin)
Helló álmatlanság, ingerlékenység, depressziós tünetek, fejfájás, semmisejó, hagyjálbékén, neérjhozzám, mindenrossz, bármitmegennékdesemmitnemkívánok, nemérdekelsemmi, nemjóülni, nemjófeküdni, állniplánenem, úgyismindigmindenrosszmarad.

Mit tudsz tenni a PMDD ellen? 

  • Először is, fordulj orvoshoz, göngyölítsd fel a tüneteket, ciklus- és tünetek követése, naplózás.
Ha bebizonyosodott, hogy tényleg ettől szenvedsz, jöhetnek a megoldások.
  • Sok esetben csak a ciklus ezen szakaszában szedett SSRI gyógyszerek (szelektív szerotonin visszavétel-gátlók) vagy ekkor az adag megemelése segíthet. (Ha az ADHD-d mellé szorongás és derpesszió is társul, irány egy jó pszichiáter, aki segíthet. Fontos, hogy az ADHD diagnózisod során megfelelően határozzátok meg a saját típusodat a 6 karakterisztika közül, mert nem minden ADHD típusnál műkönek/nem működnek ugyanazok a gyógyszerek - erről később egy hosszabb cikkben)
  • Stressz csökkentése. (Jaköszi) A legfinomabb akkor a helyzet, ha pont betalált egy trigger és még az RSD-d is előjött.
  • Mozgás. (Nomatterwhat. Akkor is állj fel és menj el. Ha öt percet bírtál ki sírógörcs nélkül, már öt perccel többet tettél magadért.)
  • Bár úgy tűnhet, hogy a koffein, az alkohol, a dohányzás, a sós snackek melengetik a lelked, valójában csak szétbombázzák a szervezeted működését. (Bortiszikvizetprédikál.)
  • Légzéstechnika, friss levegő, napsütés, földelés (Erről az RSD-ben írt cikkemben írtam hosszabban.)
  • Vitaminok, ásványi anyagok: B6, kálcium, magnézium (jobban felszívódik a bőrön keresztül, keressétek a magnéziumos testápolókat, masszázskrémeket vagy magnéziumpelyhet oldj fel tisztított vízben, kis levengula illóolaj és permetezd a tapadra.)
Happy surviving, girls!
Vissza a blogba