Hálás vagyok. A Te szupererőd mi?

Hálás vagyok. A Te szupererőd mi?

"...rólad szólnak a hírek. Veled van tele a sajtó." Mondja a Tankcsapda. Mondjuk mi. Mondja a HÁLA intézménye magáról. 

Elcsépelődik. Pedig milyen kár lenne érte. 

Pedig megtanulni hálásnak lenni egy szupererő.

De gyakorolni kell. Naponta emlékeztetni magunkat rá. És minden megváltozik körülöttünk. 

Igen, a borús ég nem fog kiderülni, a pénztárcád nem fog hirtelen kigömbölyödni, sőt, a porcicák sem tűnnek el attól, ha hálás leszel. 

"Some People Feel The Rain, Others Just Get Wet" - Bob Marley 

Valaki érzi az esőt, mások egyszerűen csak vizesek lesznek, mondja szabad fordításban Bob barátunk. 

Mert mennyivel másabb befizetni a villanyszámlát úgy, ha gyomorgörcsöd van, bosszankodsz, veszekedsz mindennel is VAGY úgy, hogy milyen hálás vagy azért, hogy az elmúlt hónapban volt fény az otthonodban, volt meleg, működött a villanysütő, amiben finomságok készültek. Itt a varázspálca a kezedben, amivel egy stresszforrást örömmé, hálává tudsz változtatni. 

Szorongani attól, hogy nem vagyelég jó. Nem vagy elég jó szülő, nem vagy elég jó vállalkozó/munkerő, nem vagy elég jó nő, férfi, férj, feleség. Vagy arra gondolni, hogy mindezekkel együtt is valószínűleg többeknek pont te vagy az inspiráció, erőt adsz, példát mutatsz. 

Varázspálca ahhoz, hogy időutazz. A mindig jövőben élésből: "Majd akkor leszek boldog, ha lesz párkapcsolatom/kertes házam/x millió forintom/zöldebb füvem"  visszagyere ide a MOST-ba. Különben lemaradsz arról, ami MOST van, amit most kapsz az élettől, lemaradsz a tavaszról, a nyárról, a 30 éves, 40 éves korodról, lemaradsz a gyereked MOSTjairól. 

Hálás vagyok, hogy van miből megvenni a spárban a kiflit. Hogy valaki azt megsütötte nekem. Hálás vagyok, hogy minden reggel hallhatom a madárcsiripelést (olvasd el a cikkemet arról, miért jó korán kelni, azért is, mert ha a madarakkal kelsz, akkor hallhatod a napfelkelte-éneküket). 

Hálás vagyok azért, mert vannak ötleteim, szívem-lelkem, amit arra használok, hogy valamit - még ha csak egy hangyasóhajnyit is - de változtassak a világon. 

Hálás vagyok az ADHD-s szétszórt, túlműködő, dopaminfüggő összerakottságomért, mert ha ez nem lenne, nem lenne a Zizegjünk sem, nem olvasnád most ezeket a sorokat, nem gondolkoznál el ezen. 

 

 Hogyan gyakorold a hálát? 

  • Vezess hálanaplót!
    Valószínűleg ezzel nem most találkozol először, de ha még nem próbáltad, javaslom feltétlenül. Írhatsz hosszabban, rövidebben, reggel és este vagy napközben, amikor csak eszedbe jut. 
  • Próbáld ki: naponta 200-szor is elmondod: Köszönöm! Körbenézel, látod a virágzó fákat, érzed a melegedő levegőt, ránézel az autódra, ami legyen akármilyen, de elvisz A-ból B-be, ránézel a gyerekeidre. Annyi mindenért tudod mondani! 
  • Ha nehéz napod van? Akkor is, hidd el, menni fog. Lehet, hogy nem sikerült valamit befejezned, de dolgoztál rajta. Megpróbáltad. 
    Az egyik kedvenc idézetem Thomas Edisontól (tudtad, hogy az ADHD-s hírességek egyike?): "Nem buktam el, csak találtam 10 000 utat, ami nem működik". Ugye hogy mennyire más így? 
  • Fejezd ki valaki más felé is a háládat. Egy sms-ben, egy telefonban, egy kézzel írt üzenetben. Tudod, KEDVESNEK LENNI MENŐ! ;)  
  • Bocsánat, de ezt nem tudom kihagyni :) Viseld a GRATEFUL pulcsit és emlékeztesd magad minderre nap mint nap
  • És még egy nagyon fontos dolog: tanítsd meg erre a gyerekeidet is! Ha nem is direktben, de lássák a példádat! 

 

 

Vissza a blogba